Ceny tuczników wciąż spadają.

Spadki cen zakupu żywca wieprzowego na rynku unijnym w okresie wiosenno-letnim wynikały z ograniczeń popytu na wieprzowinę w związku z zamknięciem sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego.
Tuczniki od września tanieją z powodu wykrycia wirusa afrykańskiego pomoru świń w Niemczech, co przełożyło się na wstrzymanie eksportu wieprzowiny do Chin.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 23-29 listopada za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 129,79 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 581,57 zł. Cena ta była o 3% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 7% niższa niż przed miesiącem, a także o 32% niższa niż przed rokiem.
Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 113,83 euro za 100 kg, czyli około 510,06 zł. Było to o niemal 16 euro mniej niż uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej oraz o 9,60 euro mniej niż płacono w Niemczech.

W ostatnim tygodniu listopada zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom przeciętnie 3,86 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa w porównaniu z poprzednim notowaniem oraz o 12,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 36,5% niższa niż przed rokiem.

Najwyższe stawki za trzodę chlewną uzyskiwali producenci z makroregionu północnego, gdzie płacono średnio 3,94 zł za kg. Ceny te dotyczyły woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie. Na drugim miejscu uplasował się makroregion zachodni, gdzie producenci uzyskiwali średnio 3,79 zł za kg. Obejmuje on woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.

Cena zbytu półtusz wieprzowych w ostatnim tygodniu listopada ukształtowała się na poziomie 5,85 zł za kg. Było ona o 5% niższa niż w poprzednim notowaniu, o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 36,5% niższa niż przed rokiem.

Źródło: www.agropolska.pl