Chrup owoce, jedz warzywa - ciąg dalszy warsztatów na kolonii w Stegnie

Podczas minionego weekendu, dzieci i młodzież z terenów wiejskich z całej Polski miała możliwość uczestniczenia w warsztatach nt. owoców, warzyw oraz ich przetworów. Oprócz wysłuchania edukacyjnej prezentacji, uczestnicy zadawali pytania i pracowali w grupach. Rozwiązywali też specjalne quizy i testy, które miały na celu utrwalić zdobytą wcześniej wiedzę. Na koniec warsztatów odbył się poczęstunek oraz rozdanie gadżetów związanych z projektem.

Zadanie ma na celu przeprowadzenie działań promocyjno-edukacyjnych mających ukształtować należyte postawy i nawyki żywieniowe wśród przedstawicieli młodego pokolenia. Dzięki zamierzonym działaniom Związek chce pokazać odbiorcom zadania, jak ważną rolę w żywieniu człowieka pełnią warzywa i owoce, które są źródłem nie tylko energii, wielu witamin i wartości odżywczych, ale także niepowtarzalnych walorów smakowych. Zamierzamy przypomnieć i wzmocnić pozytywny wizerunek polskich owoców i warzyw wśród dzieci, a także poszerzyć świadomość konsumencką i zachęcić do spożywania i zakupu polskich owoców i warzyw, które pochodzą z rodzimych gospodarstw. Głównym z zadań projektu jest uświadomienie młodzieży jak ważne jest uzupełnianie codziennej diety o owoce i warzywa, a także wskazanie ich niezmiennie ważnego miejsca w piramidzie żywienia.

Realizacja zadania ma na celu edukację najmłodszych, co w konsekwencji działań wpłynie na bardziej świadomych konsumentów warzyw i owoców, a także ich przetworów.

Program sfinansowany jest ze środków Funduszu Promocji Warzyw i Owoców Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa - KOWR.

Poniżej przedstawiamy relacje fotograficzne  z realizowanych zajęć, które tym razem odbyły się podczas kolonii letniej w Stegnie: