Pełnowartościowe śniadanie zbożowe

Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników rusza z realizacją zadania pn. "Pełnowartościowe śniadanie zbożowe".

 

 

     Nadchodzące żniwa to na wsi najważniejszy moment, kiedy rolnicy będą mogli zebrać owoce swojej pracy. Jak co roku to czas wytężonych prac polowych. W Polsce produkcja zbóż jest jednym z głównych kierunków produkcji rolniczej. Według danych Agencji Rynku Rolnego* nasz kraj zajmuje drugie miejsce w Unii Europejskiej pod względem uprawy zbóż, a trzecie pod kątem ich zbiorów, ustępując miejsca jedynie Francji i Niemcom. Na obszarze kraju wielkość produkcji zbóż jest zróżnicowana w zależności od regionu upraw, na które znów kształtują się rodzaje gleb, okres wegetacji, czy stopień uprzemysłowienia. Niezmiennie przeważa uprawa zbóż ozimych, które obfitują w znacznie większe plony niż odmiany jare. W Polsce głównie uprawia się pszenicę, a także wzrasta produkcja jęczmienia i pszenżyta. Wszystkie te produkty zostają w części przetworzone na cele konsumpcyjne, ale przede wszystkim na produkcję pasz. W planowanej kampanii Związek pragnie skupić się właśnie na konsumpcji zbóż.

     W sezonie letnim, kiedy dzieci i młodzież będą przebywać na lokalnym i krajowym wypoczynku, Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników realizować będzie zadanie edukacyjne pod nazwą „Pełnowartościowe śniadanie zbożowe”. Zadanie ma na celu przeprowadzenie działań promocyjno-edukacyjnych mających ukształtować należyte postawy i nawyki żywieniowe wśród przedstawicieli młodego pokolenia. Dzięki zamierzonym działaniom chcemy pokazać odbiorcom zadania, jak ważną rolę w żywieniu człowieka pełnią pełnowartościowe produkty zbożowe, które są źródłem nie tylko energii, wielu witamin i wartości odżywczych, ale także niepowtarzalnych walorów smakowych.

     Kampania ma na celu wpłynięcie na tendencje zakupowe i spożycie zbóż w Polsce, które od kilku lat wykazuje tendencję spadkową. Wynika to między innymi ze zmian struktury konsumpcji. Przemiany społeczne, czy zmiany stylu życia wpływają na preferencje konsumpcyjne, które przedstawiają możliwości substytucji pieczywa przez inne produkty. To także odpowiedź na nową modę diety bezglutenowej. Dietetycy, czy trenerzy chętnie wypowiadają się o diecie bezglutenowej, która zachęca do porzucenia produktów zbożowych, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, które od wieków było podstawą naszej diety. Zaznaczymy także zmianę, która zaszła w piramidzie zdrowego żywienia, gdzie warzywa i owoce zastąpiły produkty zbożowe - z podstawy piramidy przesunięto je piętro wyżej.

     Poprzez realizację zadania ZZCNMR pragnie wzmocnić przekonanie i wzbogacimy wiedzę najmłodszych, informując jak wiele z codziennych posiłków zależne jest, bądź składa się z produktów zbożowych. Szczególną uwagę poświęcimy śniadaniu, jako pierwszemu i najważniejszemu posiłkowi dla dzieci, które zaczynając dzień muszą być pełne energii i pomysłów. Co ważne, działania będą nastawione na promowanie polskich zbóż i produktów zbożowych, ponieważ znamy ich wysoką jakość, a także zdajemy sobie sprawę z trudu włożonego w ich uprawę przez polskich producentów rolnych.

     Poprzez podejmowane działania chcemy zachęcić, szczególnie najmłodszych odbiorców zadania, do prowadzenia zdrowego trybu życia, który nie tylko sprzyja poprawie stanu zdrowia, ale także dobrego samopoczucia na co dzień. Liczymy, że działania przeprowadzone przez Związek korzystnie wpłyną na prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży, przede wszystkim poprzez wzmocnienie świadomości konsumenckiej i podniesienie poziomu wiedzy na temat zasad właściwego odżywiania oraz znaczenia odpowiednio zbilansowanej diety w życiu człowieka, a w szczególności poprzez zwrócenie uwagi na obecność zbóż w diecie każdego z nas. Ponadto podczas organizowanych przez nas spotkań tematycznych będziemy chcieli zachęcić dzieci i młodzież do podejmowania aktywności fizycznej i promocji różnych form czynnego spędzania wolnego czasu (m.in. poprzez udział w grach
i zabawach przygotowanych przez animatorów).

     Projekt ma na celu zwrócenie uwagi nie tylko na gotowe przetwory, ale także wskazanie jak duże znaczenie w tym co spożywamy ma jego źródło - pokażemy, że pieczywo lub inne przetwory powstają z małego ziarna zboża, które wyprodukował rolnik. Na zakończenie każdego ze spotkań przewidywana jest degustację produktów zbożowych (pieczywa, produktów z ziarnami zbóż) co znacznie podniesie atrakcyjność warsztatów i zademonstruje praktyczne metody wykorzystania produktów zbożowych.

 

Aut.: M. Kubiak

 

 

Poniżej fotorelacja z zadania, którego realizacja zapewniła świetną zabawę i cieszyła się dużym zainteresowaniem :

 

 

 

Niniejsze zadanie zrealizowane zostało na terenie Polski, głównie na Wybrzeżu - w ośrodkach wypoczynkowych dla dzieci i młodzieży oraz na terenie Małopolski - w szkołach podstawowych. Zadanie przeprowadzono dla co najmniej sześciuset uczestników w wieku od 7 do 16 lat. Przypomnieliśmy i wzmocniliśmy pozytywny wizerunek przetworów zbożowych, a także poszerzyliśmy świadomość konsumencką oraz zachęciliśmy do spożywania i zakupu produktów zbożowych. Wszystkie realizowane przez nas działania były przygotowane i przeprowadzone na wysokim poziomie merytorycznym przez co cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników.