ZZ CNMR organizatorem międzynarodowej konferencji "Ekologia = korzyść" w Poroninie

 

Wśród zaproszonych gości znaleźli się Prezydent CEJA (Europejskiej Rady Młodych Rolników) – Joris Baecke, Balint Pem – Prezes ASYF (słowackiego stowarzyszenia młodych rolników) oraz Petr Mares – Prezes SMA (organizacji czeskich młodych rolników).

Podczas obrad  poruszono między innymi następujące kwestie:

  • Ocena funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w Polsce na  przestrzeni ostatnich lat ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju gospodarstw ekologicznych.

  • Możliwości wsparcia produkcji ekologicznej w ramach Pakietu 2. – Rolnictwo ekologiczne w programie rolnośrodowiskowym w ramach PROW

  • Omówienie działań mających wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego z uwzględnieniem możliwości rozwiązywania problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i jej  jakością, ochroną środowiska, dobrostanem zwierząt a także rozwojem obszarów wiejskich.

  • Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jako  podstawowej gwarancji jakości dla         konsumenta.

  • Przekształcenie profilu działalności rolniczej na rolnictwo ekologiczne w perspektywie kolejnego okresu finansowania sektora rolnego ze środków EU.

  • Promocja i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych jako sposób ochrony dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi oraz szansa na popularyzację regionu.

  • Możliwości sprzedaży wysokojakościowych produktów żywnościowych na rynku.

  • ·Pożyteczne mikroorganizmy dla współczesnego rolnika (EMY.)

Wsparcie merytoryczne konferencji zapewnili pracownicy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Firmy ProBiotics.

Przygotowanie międzynarodowej konferencji na temat rolnictwa ekologicznego było podyktowane chęcią wymiany doświadczeń z innych krajów. Zamiarem naszym było, by  pokazać rolnictwo ekologiczne jako system zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej, łączący przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wykorzystujący naturalne procesy oraz zapewniający dobrostan zwierząt, który wpływa pozytywnie na środowisko naturalne jak również przyczynia się do osiągania korzyści ekonomicznych.
 

Szybki rozwój rolnictwa ekologicznego w ostatnich latach znalazł odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych produktów, stąd też prowadząc nasze szkolenie chcieliśmy udzielić wszechstronnej pomocy oraz pokazać, że w perspektywie kolejnego okresu finansowania sektora rolniczego ze środków EU, produkcja ekologiczna będzie szansą dla wielu gospodarstw, które nadal nie specjalizują się w wytwarzaniu ściśle określonych wyrobów. Mając świadomość, że o rodzaju produkcji pośrednio decyduje konsument, chcieliśmy zastanowić się nad możliwościami zapewnienia zyskownego zbytu producentom żywności ekologicznej.

 

 

Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników wyraża przekonanie, iż organizując tego typu przedsięwzięcia robimy kolejny krok w kierunku upowszechnienia produkcji ekologicznej. Konieczna przy tym jest edukacja konsumentów, ponieważ nasi rolnicy są już do ekologii przekonani. Optymistycznym jest fakt, iż ilość gospodarstw ekologicznych wzrasta i – jeżeli tendencja wzrostowa się utrzyma - w ciągu kilku lat osiągniemy poziom europejskiej czołówki.