- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
45,7 milionów euro na promocję europejskiej żywności
Komisja Europejska sfinansuje połowę kosztów, to jest 45,7 milionów euro.Unijny instrument wsparcia promocji został utworzony przez Komisję w grudniu 2000 roku. Wynikło to z potrzeby wzmocnienia promocji wspólnotowych produktów żywnościowych, które – jak podkreśla Komisarz ds. Rolnictwa Mariann Fischer Boel – są wyjątkowe pod względem ich jakości i różnorodności. Wśród programów, które otrzymały wsparcie ze środków unijnych, znalazł się również program polski: „5 x dziennie warzywa i owoce”, realizowany przez Krajową Unię Producentów Soków. Uzyskał on dofinansowanie w wysokości prawie 1 miliona euro, a dodatkowo blisko 1 milion euro zostanie przeznaczony na ten cel ze środków stowarzyszenia.