Ceny skupu bydła zaczęły rosnąć

Bydło rzeźne w dniach od 27 lutego do 5 marca w ciągu tygodnia podrożało o 0,5% do wartości 10,78 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem i o 7,9% niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 

 

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,32 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 1,5% niższe niż przed tygodniem i o 9,2% wyższe niż przed miesiącem, a także niemal o 15% niż przed rokiem.

 

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Niewielka korekta cen skupu bydła

Ceny skupu bydła w czwartym tygodniu lutego po raz kolejny spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,73 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1 gr za kg mniej niż przed tygodniem.     Bydło rzeźne w dniach od 20 do...

Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,67 zł za kg. Cena ta była o 0,1% wyższa niż przed tygodniem i o 0,2% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 8,2% droższe niż przed rokiem. 

 

Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,3% do wartości 11,61 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8,2% niż przed rokiem. 

 

Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,89 zł za kg, czyli o 0,7% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 2,1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 4,9% niż przed rokiem. 

 

Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,47 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,3% niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 12,9% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 

 

W pierwszym tygodniu marca zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,80 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej. Ćwierci z krów rzeźnych kosztowały średnio 17,81 zł za kg i były 0,4% tańsze niż przed tygodniem.

 

Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 843 zł za sztukę. Były one o 1,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 15,8% droższe niż przed rokiem. Za byczki w typie mięsny płacono niemal 1238 zł, czyli o 32,5% więcej niż przed rokiem. 

Źródło: www.agropolska.pl