- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Ceny tuczników wystrzeliły w górę.
Po raz pierwszy od wielu tygodni mamy dobre wieści dla producentów żywca wieprzowego. Ostatni tydzień przyniósł niespotykany od dawna wzrost cen świń rzeźnych.
Według sondy prowadzonej przez naszą redakcję szczególnie duże podwyżki odnotowano w przypadku świń sprzedawanych w wadze bitej ciepłej. Obecnie kilogram półtuszy w klasie E wyceniany jest na około 6,85 zł netto, co w porównaniu z ubiegłym tygodniem oznacza skok o ponad 80 groszy. W niektórych skupach ceny podskoczyły nawet o 1,10 - 1,20 zł. Stawki utrzymują się w zakresie 6,00 - 7,50 zł netto za kilogram.
Nieco niższe, choć również znaczące podwyżki odnotowano w przypadku cen świń skupowanych w wadze żywej. Średnia cena kilograma żywca wynosi obecnie 5,30 zł netto za kilogram, co w porównaniu z ubiegłym tygodniem oznacza skok rzędu 60 groszy. Ceny wahają się w granicach 5,00 - 5,80 zł netto za kilogram.
Podwyżki cen poniekąd wynikają z zeszłotygodniowych wzrostów cen na niemieckiej giełdzie (+6 eurocentów), są jednak one kilkukrotnie wyższe niż wynikałoby to z wahań cen u naszych zachodnich sąsiadów. W najbliższych dniach postaramy się o komentarz ekspercki dotyczący przyczyn ostatnich wzrostów cen.
Źródło: www.farmer.pl