- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Grupa Robocza CEJA w Bassano del Grappa oraz Breganzie, we Włoszech
W dniach 03-04 listopada odbyło się przedostatnie już w tym roku kalendarzowym spotkanie Grupy Roboczej CEJA. Tym razem młodzi rolnicy oraz przedstawiciele organizacji spotkali się w Bassano del Grappa oraz Breganzie, we Włoszech.
Pierwszego dnia Grupy Roboczej głównym celem spotkania było omówienie tematu inteligentnego rolnictwa i innowacji w sektorze rolnym, tak aby pozyskać jak największą wiedzę, by produkować więcej mniejszym kosztem. Jak zwykle przedstawiciele młodych rolników z różnych części Europy przedstawiali swoje pomysły i dzielili się doświadczeniem z przełomu ostatnich lat.
Drugiego dnia spotkania uczestnicy Grupy Roboczej udali się do Breganze, gdzie mieli możliwość zwiedzenia terenu fabryki Massey Ferguson AGCO. Było to niezwykle ciekawe doświadczenie dla wszystkich uczestników wyjazdu. Początek dnia zaczął się od krótkiego spotkania i prezentacji wygłoszonej przez Francesco Quaranta (Vice President and General Manager at Harvesting AGCO and Managing Director of Laverda S.p.A.). Następnie młodzi rolnicy udali sie na zwiedzanie fabryki, która na obszarze 7 ha objętej powierzchni zatrudnia około 600 osób.
W drugiej części dnia przedstawiciele młodych rolników z CEJA debatowali na temat inteligentnego rolnictwa. Mieli także okazje wysłuchać prezentacji profesora Francesco Marinello (Uniwersytet w Padwie) o tym, jak produkować więcej za mniej.