- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Konferencja naukowa na SGGW: "Polska wieś, bezpieczeństwo żywnościowe a media"
Konferencję otworzył rektor uczelni prof. dr hab. Alojzy Szymański zwracając uwagę na rozwój Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i znaczenie prowadzonych w niej badań w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz rozwoju polskiego rolnictwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki podkreślił przede wszystkim dwa rodzaje znaczenia bezpieczeństwa żywnościowego. Po pierwsze zwracając uwagę na prognozy demograficzne, które w skali całego świata przewidują, że już w roku 2030 niezbędny będzie wzrost produkcji żywności o 50% w stosunku do chwili obecnej. Natomiast 20 lat później, aby zabezpieczyć odpowiednią ilość pożywienia dla stale wzrastającej liczby ludności, niezbędne będzie podwojenie produkcji żywności. Minister powiedział, że jeżeli chodzi o Polskę to jesteśmy w dobrej sytuacji i skutecznie eksportujemy nasze nadwyżki żywnościowe do coraz większej liczby państw. Za rok ubiegły mieliśmy dodatni bilans w wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi na poziomie 2,1 mld euro. Ten stan utrzymuje się od dziesięciu lat, nawet pomimo ostatniego kryzysu gospodarczego w ostatnich latach.
Minister Marek Sawicki podkreślił, że jest to możliwe dzięki przemianom jakie nastąpiły na terenach wiejskich w latach 90. i po naszym przystąpieniu do Unii Europejskiej. Szef resortu rolnictwa zwrócił przy tym uwagę, że mamy bardzo dobre służby kontrolujące produkcję rolną i produkcję żywności dzięki czemu zapewnione jest także bezpieczeństwo żywnościowe pod względem jakościowym.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki poinformował również uczestników konferencji o aktualnych zagadnieniach, skupiając się na trzech kwestiach : konsultacjach na temat przyszłości WPR, uproszczeń w PROW 2007 – 2013 i sprzedaży bezpośredniej.
Minister zachęcał wszystkich do aktywności i przesyłania do Komisji Europejskiej swoich opinii i komentarzy, co do przyszłego kształtu Wspólnej Polityki Rolnej, gdyż wchodzimy obecnie w decydującą fazę dyskusji na ten temat. Odnosząc się do uproszczeń w PROW 2007-2013 minister zwrócił uwagę na zmiany dotyczące działania „młody rolnik”, podkreślając kwestie dotyczące dziedziczenia gospodarstwa i jego wielkości.
W sprawie sprzedaży bezpośredniej szef resortu rolnictwa poinformował, że wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną będą podejmowane działania na rzecz promocji tej formy sprzedaży, która pozwala rolnikom osiągać dodatkowy dochód z gospodarstwa, a konsumentom możliwość nabycia wyjątkowych produktów o charakterystycznym smaku. Kończąc swoje wystąpienie minister Marek Sawicki powiedział - „Cieszy mnie bardzo to, że o rolnictwie coraz częściej mówimy w mediach merytorycznie. To dobry prognostyk na przyszłość”.