- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Młode bydło w cenie, krowy nieco tańsze.
Jak informują zakłady skupujące bydło, widać wyraźny deficyt zwierząt na rynku, co stymuluje postępujące podwyżki. Wysokie ceny pozwalają utrzymać również w dużej mierze zamówienia koszer i halal.
Obecnie, w ankietowanych zakładach ceny skupu buhajów w klasie R wynoszą maksymalnie 14,1 zł/kg. Natomiast w klasie O górna stawka to 13,7 zł/kg. Ceny samców skupowanych w wadze żywej dochodzą do 8 zł/kg.
W przypadku jałówek maksymalne stawki nieco wzrosły i w klasie R wynoszą 14,3 zł/kg, a w klasie O 13,3 zł/kg. Za jałówki skupowane na wagę żywą rolnicy mogą obecnie otrzymać maksymalnie 7,5 zł/kg.
Obniżki widoczne są jedynie w przypadku krów, szczególnie sprzedawanych w rozliczeniu na WBC. Tu stawki wynoszą maksymalnie 11,7 zł/kg. Ceny oferowane za żywą wagę nie uległy większym zmianom, producenci mogą otrzymać do 5,5 zł/kg (ceny netto).
Ostatni kryzys cenowy, który rozpoczął się dwa lata temu i ponowił w ubiegłym roku po wprowadzeniu lockdownu, skutecznie przerzedził gospodarstwa zajmujące się produkcją bydła opasowego. Z produkcji tej rezygnowały szczególnie gospodarstwa, gdzie opas bydła obejmował niewielką liczbę zwierząt, bądź stanowił poboczną gałąź produkcji. Przełożyło się to widocznie na spadek podaży bydła w skali kraju, co z kolei zmusiło zakłady do podnoszenia stawek za skupowane zwierzęta.
Źródło: www.farmer.pl