- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Nowe metody klasyfikowania tusz wieprzowych w Polsce
Komisja przeanalizowała wniosek Polski i wyraziła zgodę na aktualizację wzorów stosowanych w metodach klasyfikacji tusz przy pomocy następujących przyrządów: Capterur Gras/Maigre – Sydel (CGM), Ultra FOM 300, Autofom i IM-03.
Komisja zatwierdziła również cztery nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce: za pomocą przyrządów Autofom III, CSB Image Megater (CSB) i Fat-O-Meater (FOM II) oraz metodę ręczną (ZP). Stosowanie metody ręcznej zatwierdzono jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej maksymalnie 40 sztuk świń na godzinę. Nową decyzję zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce stosuje się od dnia 12 grudnia 2011 r.
Źródło:www.farmer.pl
Źródło:www.farmer.pl