- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Posiedzenie grupy doradczej do spraw rolnictwa ekologicznego
Głównym tematem posiedzenia grupy było omówienie nowego Planu Działania dla Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej w przyszłości. (Action Plan for the future of Organic Production in the European Union). Dokument przygotowany przez Komisję Europejską jest dostępny w języku niemieckim, angielskim i francuskim pod adresem http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/european-action-plan/i... lub w załączniku (w języku angielskim).
Przyszłość polskiego rolnictwa nie tylko ekologicznego w coraz większym stopniu zależy od decyzji podejmowanych na poziomie ponadnarodowym. Aktywny udział przedstawicieli organizacji zrzeszających producentów, takich jak ZZCNMR jest niezbędny aby zapewnić korzystne ustawodawstwo na poziomie Unii Europejskiej dla polskich rolników.
Plan Działania będzie podstawą przyszłych regulacji dotyczących rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej. Podczas spotkania przedstawiciele Komisji Europejskiej przedstawili najważniejsze problemy, które ich zdaniem hamują rozwój tego sektora, w szczególności duża ilość bardzo małych gospodarstw, zabezpieczenie jakości żywności, a także zaspokajanie zwiększonego zapotrzebowania na żywność ekologiczną importem. Nowy Plan Działania kładzie nacisk na kontrole nie tylko na etapie produkcji, lecz również przetwarzania i dystrybucji żywności ekologicznej, o co od dawna zabiegali rolnicy. W przyszłości nie będzie można łączyć produkcji ekologicznej z konwencjonalną, co może sprawić problemy, szczególnie w kontekście degresywności płatności ekologicznych, dla wielu polskich gospodarstw. Kolejną kwestią budzącą emocje jest zakaz żywienia zwierząt paszami produkowanymi konwencjonalnie. W Polsce, jedną z największych bolączek rolnictwa ekologicznego jest brak rynku zbytu. Musimy jednak pamiętać, że Europa jest pod tym kątem bardzo podzielona, dlatego szczególnie istotne jest dla nas aby problemy rolników z Państw takich jak Polska czy Hiszpania gdzie on występuje były uwzględniane. Projekt zakłada zwiększony nacisk na reklamę i wypromowanie europejskiego logo żywności ekologicznej.
Przyjęcie Planu Działania nastąpi najwcześniej po wyborach do europarlamentu i nie jest jeszcze przesądzone. Zapraszamy do lektury.