- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Prezydium CEJA
Pierwszego dnia przedstawiono sprawozdanie z działalności organizacji przez ostatni rok. Omawiano budżet oraz dokonano przeglądu działań i projektów, w których uczestniczyła Organizacja. Zajęto się również przygotowaniami do Walnego Zgromadzenia CEJA.
Pierwszego dnia odbyły się również dwie debaty z udziałem ekspertów. Pierwsza dotyczyła obchodów Międzynarodowego Roku Gleby, w której wziął udział Pan Mustapha Sinaceur z FAO oraz Pani Claudia Olazabal z Komisji Europejskiej, a także dr Allan Lilly. Następna dyskusja dotyczyła marnowania żywności i odpadów spożywczych. Swoje stanowisko na ten temat przedstawiła Pani Chantal Bruetschy z Komisji Europejskiej oraz Pani Camille Perrin z Europejskiej Organizacji Konsumentów (BEUC).
{mosimage}
Drugi dzień poświęcony był na wewnętrzną dyskusję oraz przygotowanie wspólnego stanowiska dot. w/w zagadnień. Utrzymanie gleby w dobrej kulturze jest niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Młodzi rolnicy doskonale to rozumieją i angażują się w działania mające na celu poprawę stanu gleby. Dużo więcej kontrowersji wzbudziła dyskusja dot. marnowania żywności, szczególnie w kontekście obecnych notowań podstawowych produktów rolnych na rynkach UE.