- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Resort rolnictwa o uboju zwierząt na użytek własny
Jak informuje KRIR, minister rolnictwa wskazał, że produkcja żywności na własny użytek, co do zasady, wyłączona jest spod kontroli weterynaryjnej. Wyjątkiem od tej sytuacji jest produkcja mięsa na użytek własny w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017 r., poz. 242, z późn. zm.) oraz rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2016 r. poz. 885).
Zgodnie z definicją zawartą we wspomnianej ustawie (art. 5 pkt 1a), przez produkcję mięsa na użytek własny należy rozumieć pozyskiwanie mięsa, utrzymywanych w gospodarstwie, cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych albo pozyskiwanie przez myśliwego, w wyniku odstrzału, mięsa zwierząt łownych, przeznaczonego na własne potrzeby. Jak informuje MRiRW, przy dokonywaniu uboju zwierząt (w tym świń) w gospodarstwie w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, będą mieć zastosowanie ww. przepisy, a także przepisy z zakresu ochrony zwierząt, ochrony zdrowia zwierząt, czy też systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt. Ich przestrzeganie jest nadzorowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, które sprawują nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, a także nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt, ochronie zdrowia zwierząt i przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt.
Przepisy rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, ze względu na zagrożenie ASF wprowadziły szczególne zasady pozyskiwania świń w celu produkcji mięsa na użytek własny. Zgodnie z przepisami ww. rozporządzenia, co do zasady nie dopuszcza się do uboju w ramach produkcji mięsa na użytek własny świń, które pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom, mającym zastosowanie do danych zwierząt, wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 1 1 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1835, z późn. zm.), ze względu na wystąpienie ASF.
Odstępstwo od tej zasady wskazane zostało (w § 2a ww. rozporządzenia) w odniesieniu do uboju świń w związku z wystąpieniem ASF. Zgodnie z tymi regulacjami dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa, świń utrzymywanych w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym w związku z wystąpieniem ASF na terytorium RP lub terytorium innego państwa Unii Europejskiej lub państwa trzeciego, graniczących z terytorium RP, pod warunkiem że były one utrzymywane w tym gospodarstwie, co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:
- świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu w sposób określony w części A rozdziału IV sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 854/2004”;
- mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu.
Ponadto w ust. 2 tego paragrafu wskazany został obowiązek pobierania próbek do badań laboratoryjnych w kierunku ASF przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń lub badania poubojowego mięsa z tych świń, w przypadku gdy ubój świń jest dokonywany w gospodarstwach położonych na obszarze RP, wymienionych w decyzji wykonawczej Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylającej decyzję wykonawczą 2014/178/UE (Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63, z późn. zm.) w części III załącznika obowiązkowo, natomiast położonych w części I i II – jeżeli istnieje podejrzenie wystąpienia ASF.
Resort podkreślił, że kosztami związanymi z pobraniem przez urzędowego lekarza weterynarii próbki do badań laboratoryjnych w kierunku ASF nie są obciążani rolnicy, próbki takie pobierane są z urzędu i ich badanie odbywa się na koszt państwa.
W opinii ministerstwa rolnictwa, obowiązujące zasady dotyczące uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym w związku z wystąpieniem ASF nie wydają się być nadmiernie obciążające rolników utrzymujących świnie.
Źródło: http://www.farmer.pl/finanse/resort-rolnictwa-o-uboju-zwierzat-na-uzytek...