- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Termin składania wniosków o wsparcie na przetwórstwo wydłużony do 24 grudnia.
Warto wiedzieć, że w Polsce cenimy sobie żywność, która została wyprodukowana blisko nas lub dostarczona poprzez niewielu pośredników. Jeszcze lepiej, jeśli pochodzi prosto od rolnika. Coraz chętniej sięgamy też po produkty regionalne i zwracamy uwagę na ich pochodzenie. Jest to po części wynikiem większej dojrzałości konsumentów, którzy chcą wybierać produkty zdrowe i bezpieczne. Zwłaszcza w czasach pandemii, zaczynamy powracać do korzeni i odkrywać, że jedzeniem można sobie zarówno zaszkodzić, jak i pomóc, zwalczając choroby i budując odporność.
Potwierdzają to też różnego rodzaju sondy. Według badania opinii społecznej, przygotowanego przez Komisję Europejską, 41% ankietowanych Polaków na pytanie: czy ważne jest dla ciebie by produkt spożywczy pochodził z krótkiego łańcucha dostaw odpowiedziało, że jest to dla nich bardzo ważne, 45% że jest to dość ważne. Tylko 8% odpowiedziało, że nie ma to tak istotnego znaczenia, a 3% że nie jest w ogóle ważne. Wniosek? Polacy w zdecydowanej większości cenią sobie żywność, która została wyprodukowana blisko miejsca zamieszkania lub dostarczona poprzez niewielu pośredników, czyli tzw. krótki łańcuch dostaw!
Źródło: www.farmer.pl