- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
W jakim stanie znajdują się oziminy? GUS ocenił.
GUS wskazuje, że oziminy zostały zasiane w optymalnym terminie agrotechnicznym na ok. 81% powierzchni przeznaczonej pod ich uprawę, natomiast pozostałą powierzchnię zasiano nawet z 2-3 tygodniowym opóźnieniem.
Z oceny przeprowadzonej w listopadzie przez rzeczoznawców terenowych urzędu wynika, że pod zbiory w 2021 r. zasiano ponad 4,3 mln ha zbóż ozimych, tj. na poziomie roku ubiegłego, z tego:
- pszenicy ozimej ok. 2 mln ha,
- żyta ok. 0,9 mln ha,
- pszenżyta ozimego ok. 1,1 mln ha,
- jęczmienia ozimego ponad 0,2 mln ha,
- mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,09 mln ha.
Zasiewy zbóż ozimych przed wejściem w stan zimowego spoczynku oceniono następująco (w stopniach kwalifikacyjnych na 5 możliwych) :
- mieszanki zbożowe ozime na 3,8 stopnia,
- żyto na 3,9 stopnia,
- pszenżyto ozime na 3,9 stopnia,
- jęczmień ozimy na 3,9 stopnia,
- pszenica ozima na 3,8 stopnia.
Stan zasiewów zbóż ozimych, tj. mieszanek zbożowych, żyta, jęczmienia i pszenżyta oceniono nieco lepiej niż w ub.r., natomiast zasiewy pszenicy oceniono na poziomie nieco niższym od oceny ubiegłorocznej.
W przekroju terytorialnym stan plantacji zbóż ozimych był bardzo zróżnicowany. Oceny stanu poszczególnych gatunków zbóż ozimych wahały się:
- dla pszenicy od 3 stopnia kwalifikacyjnego w woj. podlaskim do 4,8 stopnia w woj. lubuskim,
- dla żyta od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w woj. wielkopolskim do 4,8 stopnia w woj. lubuskim,
- dla jęczmienia od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w woj. mazowieckim do 4,7 stopnia w woj. lubuskim,
- dla pszenżyta od 3,6 stopnia kwalifikacyjnego w woj. mazowieckim, kujawsko-pomorskim i wielkopolskim do 4,8 stopnia w woj. lubuskim,
- dla mieszanek zbożowych od 3,0 stopnia kwalifikacyjnego w woj. podlaskim do 4,0 stopnia w woj. łódzkim,
Rzepak
Powierzchnię obsianą rzepakiem i rzepikiem ozimym GUS szacuje się na ok. 0,8 mln ha.
W optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano ponad 83% powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego.
Ich plantacje oceniono średnio w kraju na 4,0 stopnia kwalifikacyjnego. Oceny wahały się od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w woj. mazowieckim do 4,5 stopnia w woj. lubuskim i łódzkim.
Źródło: www.agropolska.pl