- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Więcej mleka od unijnych producentów
Według wstępnych danych KE od stycznia do końca czerwca bieżącego roku do unijnych mleczarni dostarczono 70,6 mln ton płynnego mleka (o 2,1 proc. więcej niż w tym samym przedziale czasowym roku 2010).
Ponadto odnotowano zwyżki w produkcji przetworów mlecznych. Największą dynamiką wzrostu tradycyjnie cechowało się odtłuszczone mleko w proszku (OMP), którego produkcja w ciągu sześciu miesięcy 2011 r. osiągnęła poziom 576,1 tys. ton, o 5,5 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku 2010.
Na zwyżkę tą wpływ miała poprawa koniunktury na rynku mleczarskim oraz w pewnym stopniu fakt zwiększonego popytu na produkty mleczarskie z tzw. rynków wschodzących, który obserwowany jest w ostatnich miesiącach. Ponadto OMP jest półproduktem wykorzystywanym do dalszego przetworzenia i produkcji wyrobów galanteryjnych.
3 – procentową zniżkę odnotowano natomiast w produkcji pełnotłustego mleka w proszku (PMP), którego w ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku wytworzono 299,8 tys. ton. Zwyżki w produkcji pozostałych przetworów mlecznych w UE nie przekraczały 2 proc., a w przypadku mleka skondensowanego odnotowano 1,5 proc. spadek – podaje FAMMU/FAPA.
Źródło:www.farmer.pl