- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Większy plon z mniejszego areału
Według opublikowanych danych, produkcja owoców z drzew, krzewów i plantacji jagodowych w 2010 roku wyniosła 2,7 mln t, a produkcja warzyw gruntowych ukształtowała się na poziomie 4,2 mln t.
Na przestrzeni ostatnich lat w produkcji ogrodniczej zaszły dość znaczące zmiany, jednak na uwagę zasługuje fakt znacznego zmniejszenia się areału upraw warzyw gruntowych. W 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw w kraju wyniosła 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej. Dotychczas, na podstawie mniej szczegółowych badan oceniano, ze powierzchnia warzyw gruntowych wzrosła w stosunku do 2002 roku, nawet do ponad 230 tys. ha. W konsekwencji, przy braku wyraźnej tendencji wzrostowej w produkcji warzyw, krajowe uprawy uważane były za wciąż mało wydajne, a średnie plony warzyw za znacznie odbiegające od wysokich poziomów w zachodnich krajach Unii Europejskiej. Dla przykładu średni plon marchwi w Polsce w 2009 roku GUS ocenił na 309 dt/ha, tj. na poziomie o 43% niższym niż w Niemczech, gdzie zgodnie z danymi Eurostatu wynosił przeciętnie aż 545 dt/ha.
Nowe wyniki wskazują zatem na znaczną poprawę w zakresie plonowania tych roślin na przestrzeni ostatniej dekady oraz zmniejszaniu się dystansu do krajów zachodnich pod względem wydajności. W 2010 roku, który uważany był za niesprzyjający dla produkcji warzyw, plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli i buraków ćwikłowych o 18% odpowiednio do poziomu 244 i 357 dt/ha, zanotowano również wzrost średniego plonu kapusty – o 9% do poziomu 481 dt/ha.
Na poprawę wydajności krajowych upraw warzywnych pozytywny wpływ miały z pewnością takie czynniki, jak zmieniająca się struktura gospodarstw oraz wzrost koncentracji i intensyfikacji produkcji.
Źródło:www.wrp.pl