- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Wizyta studyjna na temat przetwórstwa na poziomie gospodarstwa
Poniżej przedstawiamy relację z najważniejsze punkty merytoryczne wizyty:
Poniedziałek, 28 czerwca
Wizyta w Austriackiej Izbie Rolniczej - udział w seminarium: Wymagania formalno-prawne dla przetwórstwa na poziomie gospodarstwa, systemy jakości żywności, system kontroli i nadzoru przetwórstwa w małych gospodarstwach, systemy dystrybucji bezpośredniej,
Wizyta w rodzinnym gospodarstwie Lindenhof – Familie Eisenkölbl zajmującego się chowem bydła mięsnego. W skład stada wchodzą: 28 krów mamek rasy Fleckvieh (simental) i Aubrac oraz byk rasy Galloway. Częściowo ekologiczne gospodarstwo zajmuje się przede wszystkim przetwarzaniem i dystrybucją mięsa cielęcego gł. wędlin, wędzonek i smalcu, a ponadto sprzedaje soki i wina wytworzone z jabłek.
Wtorek 29 czerwca
Wizyta w gospodarstwie ekologicznym Hofkäserei Deutschmann na terenie landu Steiermark (Styria) prowadzącym produkcję serów miękkich i twardych z mleka surowego. Zbyt: 75% rynek Austrii, 25% eksport do krajów UE. Produkty mają znak jakości BIO Austria, a gospodarstwo należy do organizacji ekologicznych oraz Slow Food Styria,
Gospodarstwo Veidlbauer w Karyntii zajmującym się przetwórstwem owoców – głównie jabłek odmian m.in. Gala, Topaz, Idared oraz czereśni, gruszek Williams. W gospodarstwie rocznie produkowane jest 7 tys. litrów soku jabłkowego oraz 5 tys. litów wina.
Środa, 30 czerwca
Udział w seminarium dotyczącym wymagań formalno-prawnym dla przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach, systemy jakości żywności, systemy kontroli i nadzoru przetwórstwa w małych przetwórniach na terenie Włoch. Przedstawienie regionalizacji kraju, zmian jakie zaszły we włoskim rolnictwie w ostatnich latach, znaków towarowych, systemu doradztwa rolniczego oraz metod dystrybucji produktów wytworzonych w gospodarstwie, polityki regionu Emilia Romagna.
Wizyta w gospodarstwie Massimo Veronesi w Bolonii zajmującym się sprzedażą bezpośrednią, produkcją i przetwórstwem owoców i warzyw – czereśni, brzoskwiń, moreli, jabłek, gruszek, śliwek. Rolnik sprzedaje świeże owoce i warzywa oraz dżemy na targu, natomiast owoce wozi do małej przetwórni, gdzie jest produkowany dżem z etykietą rolnika.
Czwartek, 1 lipca
Wizyta gospodarstwie w Reggio Emilia zajmującym się chowem bydła mlecznego i produkcją oryginalnego sera Parimigaino Reggiano. Obserwacja całego procesu produkcji i znakowania sera, zwiedzanie magazynu oraz sklepu, w którym sprzedawane są sery oraz inne produkty ekologiczne wytworzone przez miejscowych rolników. Gospodarstwo prowadzi również zajęcia dydaktyczne z zakresu m.in. uprawy ekologicznej czy produkcji serów.
Udział w spotkaniu na temat struktury regionu i produktów produkowanych w regionie Emilia Romagna, w którym znajduje się 4000 gospodarstw ekologicznych oraz 460 producentów serów. Gospodarstwa ekologiczne prowadzą głównie młodzi rolnicy
Wizyta w gospodarstwie agroturystycznym prowadzącym zajęcia dydaktyczne dla dzieci pt. „Od ziarenka do bochenka”, gdzie dzieci uczestniczą w procesie produkcji pieczywa. W gospodarstwie znajduje się młyn kamienny i opalany drewnem piec.
Wizyta w winnicy San Polo w Castelvetro zajmującej się ekologiczną produkcją wina z winogron szczepów Lambrusco, Trebbiano i Chardonnay. Poznanie procesu produkcji wina.