Zbiory rzepaku zaskoczą rolników

W grupie kluczowych producentów rzepaku przewiduje się wzrost zbiorów w UE - o 5,0% do 20,2 mln ton, Kanadzie - o 4,3% do 14,5 mln ton i Chinach – o 1,7% do 12,0 mln ton, a spadek w Indiach - o 2,8% do 7,0 mln ton i Australii o 23,1% do 3,0 mln ton. Dużo większe mogą być też zbiory rzepaku na Ukrainie i w Rosji. Po czterech miesiącach wzrostu, w marcu zmalały ceny rzepaku i oleju rzepakowego na rynku europejskim. Po wzroście w lutym spadły też ponownie ceny śruty rzepakowej.

W portach europejskich za rzepak płacono średnio 619 USD/tonę (cif Hamburg), tj. o 22 USD/tonę (o 3,4%) mniej niż przed miesiącem i o 9 USD/tonę (o 1,4%) mniej niż przed rokiem. Olej rzepakowy kosztował średnio 1162 USD/tonę (fob ex-mill Holandia) i był o 63 USD/tonę (o 5,1%) tańszy niż przed miesiącem i o 130 USD/tonę (o 10,1%) tańszy niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła średnio 370 USD/tonę (fob ex-mill Hamburg) i była o 12 USD/tonę (o 3,1%) niższa niż przed miesiącem, ale o 83 USD/ tonę (o 28,9%) wyższa niż przed rokiem. W kwietniu ceny rzepaku na rynku europejskim wahały się, podążając za zmianami cen soi na rynku amerykańskim. Na rynku krajowym za rzepak płacono w kwietniu średnio 1980 zł/tonę, tj. o 0,3% mniej niż przed miesiącem. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego wyniosła średnio 3963 zł/tonę i była o 4,2% niższa niż przed miesiącem, a cena śruty rzepakowej wzrosła o 1,0% do 1121 zł/tonę. W relacji do kwietnia 2012 r. cena rzepaku i oleju rzepakowego zmalała odpowiednio o 3,9% i 11,4%, a śruty rzepakowej wzrosła o 29,6%.

W lutym po raz kolejny zmalał krajowy przerób rzepaku. Był on jednak wyższy niż przed rokiem. W pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (liczące 50 i więcej osób stałej załogi) wyprodukowały 107,9 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o 2,5% mniej w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Wzrosła natomiast produkcja oleju rzepakowego rafinowanego, zarówno na cele jadalne (o 20,8% do 73,0 tys. ton), jak i techniczne (o 27,3% do 27,5 tys. ton). Produkcja margaryn wyniosła 67,5 tys. ton i była o 7,9% większa niż przed rokiem.

Import surowców i produktów oleistych w lutym był większy niż w styczniu. Zmalał tylko przywóz olejów roślinnych. W eksporcie oleistych odnotowano wzrost wywozu rzepaku i margaryn. Wywóz oleju i śruty rzepakowej był mniejszy niż przed miesiącem. W pierwszych dwóch miesiącach br. wywieziono: 49 tys. ton rzepaku (7 razy więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku), 23 tys. ton oleju rzepakowego (o 11% więcej), 61 tys. ton śruty rzepakowej (o 35% mniej) i 20 tys. ton margaryn (o 3% mniej). Przywieziono: 496 tys. ton śrut oleistych (poniżej 1% więcej niż w tym samym okresie przed rokiem), 74 tys. ton olejów roślinnych (o 15% więcej), w tym 13 tys. ton oleju rzepakowego (o 4% więcej), 82 tys. ton nasion oleistych (o 11% mniej), w tym 47 tys. ton rzepaku (o 34% mniej) oraz 14 tys. ton margaryn (o 31% mniej).

Po wzroście w styczniu i lutym, w marcu nastąpił spadek cen detalicznych tłuszczów roślinnych. Potaniały zarówno margaryny, jak i oleje roślinne (spadek ich cen miał miejsce też w lutym), a także oliwa z oliwek. Na rynku tłuszczów zwierzęcych w pierwszych trzech miesiącach roku przeważały spadki cen. Taniało zarówno masło (z wyjątkiem stycznia), jak i „pozostałe tłuszcze zwierzęce” (słonina, smalec). Średni poziom cen tłuszczów roślinnych w I kwartale 2013 r. był o 1,4% wyższy, a tłuszczów zwierzęcych o 2,2% niższy niż w I kwartale 2012 roku. Wzrost cen tłuszczów roślinnych był jednak o 1,1 pkt. proc. mniejszy niż całej żywności łącznie z napojami bezalkoholowymi.

Źródło:www.agronews.com.pl