- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Zmiany w ustawach
Ustawa ta ma na celu umożliwienie wykonania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przepisów Unii Europejskiej dotyczących jakości oraz bezpieczeństwa żywności. Ustawodawca uchylił niektóre definicje zawarte dotychczas w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, gdyż definicje te wprowadzone zostały bezpośrednio do przepisów unijnych. Z tych samych powodów uchylono przepisy dotyczące zakresu wymagań odnoszących się do oznakowania środków spożywczych. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub oznakowane przed dniem 13 grudnia 2014 r. będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Wszyscy rolnicy indywidualni prowadzący działalność w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj zostali objęci obowiązkiem zgłoszenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu. W ustawie doprecyzowano także przepisy odnoszące się do obowiązku przekazywania Komisji Europejskiej informacji o podmiotach zwolnionych ze znakowania jaj.
Rozporządzenie nr 1308 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych wprowadziło zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacji należy poddawać bydło w wieku od ósmego miesiąca,
a nie – jak było dotychczas – to powyżej 300 kg wagi. W związku z powyższym ustawa zawiera odpowiednie zmiany w tym zakresie. Ponadto prowadza się przepisy umożliwiające stosowanie automatycznych technik klasyfikacji tusz wołowych.
Ustawa dąży również do zwiększenia skuteczności kontroli prowadzonej przez inspekcję jakości handlowej. Doprecyzowano sposób prowadzenia kontroli oraz uprawnienia inspektora wchodzącego na teren zakładu, zakres kontroli, sposób zabezpieczenia zarówno pobranych próbek, wtórników, jak i partii produktów, które nie powinny trafiać na rynek do czasu zakończenia kontroli.
Wszyscy rolnicy indywidualni prowadzący działalność w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj zostali objęci obowiązkiem zgłoszenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu. W ustawie doprecyzowano także przepisy odnoszące się do obowiązku przekazywania Komisji Europejskiej informacji o podmiotach zwolnionych ze znakowania jaj.
Rozporządzenie nr 1308 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych wprowadziło zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacji należy poddawać bydło w wieku od ósmego miesiąca,
a nie – jak było dotychczas – to powyżej 300 kg wagi. W związku z powyższym ustawa zawiera odpowiednie zmiany w tym zakresie. Ponadto prowadza się przepisy umożliwiające stosowanie automatycznych technik klasyfikacji tusz wołowych.
Ustawa dąży również do zwiększenia skuteczności kontroli prowadzonej przez inspekcję jakości handlowej. Doprecyzowano sposób prowadzenia kontroli oraz uprawnienia inspektora wchodzącego na teren zakładu, zakres kontroli, sposób zabezpieczenia zarówno pobranych próbek, wtórników, jak i partii produktów, które nie powinny trafiać na rynek do czasu zakończenia kontroli.
Źródło: http://www.ppr.pl/