- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Kolejny rekord cen tuczników. Pękła bariera 11 zł za klasę E!
Podwyżki nie są wielkim zaskoczeniem - ich zapowiedzią była środowa sesja "dużej giełdy" która zakończyła się podwyżką o 5 eurocentów.
W zakładach przetwórczych poziom zapasów wieprzowiny jest na niskim poziomie. Podaż żywca wieprzowego pozostanie mała w nadchodzących miesiącach. Ponadto branża szykuje się na rozpoczęcie sezonu grillowego. Eksport do Azji powoli rośnie, a importerzy przyzwyczajają się do wysokich cen europejskiej wieprzowiny. Wielu uczestników rynku przewiduje, że szczyt cenowy przypadnie dopiero w okresie letnich miesięcy - komentuje obecną sytuację Aleksander Dargiewicz z Polpig-u.
Ile kosztują tuczniki?
W cennikach krajowych ubojni i pośredników ze świecą szukać wartości poniżej 10 zł netto za kilogram tucznika w klasie E. Najniższa odnotowana cena to 10,15 zł/kg, górna granica dzisiejszych notowań wynosi zaś 11,10 zł netto za kilogram. Średnia cena skupu tuczników w klasie E wynosi obecnie 10,78 zł netto za kilogram, czyli o 27 groszy więcej niż przed tygodniem.
Czytaj więcej
To nie koniec podwyżek cen tuczników
Ceny skupu żywca
Większe podwyżki odnotowaliśmy w przypadku cen żywca. Tu wartości w cennikach rozpoczynają się od 7,90, zaś w przypadku jednego ze skupów osiągnięty został pułap 9 zł netto za kilogram żywca. Średnia cena tuczników w wadze żywej wynosi obecnie 8,55 zł netto za kilogram, czyli o 35 groszy więcej niż miało to miejsce tydzień temu.
Biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku kolejne podwyżki nie są wykluczone. Z drugiej strony przyszły tydzień jest już tygodniem przedświątecznym, z mniejszą liczbą dni ubojowych. Możliwe zatem, że kolejne dni przynajmniej na chwilę przyniosą stabilizację cen.
Źródło: www.farmer.pl