- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
"Rolnictwo energią regionu łódzkiego"
Imprezę promocyjną otworzył były Przewodniczący ZZCNMR, Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego - Andrzej Górczyński, prezentując założenia projektu, który miał swoją pierwszą odsłonę w Nowych Zdunach pod Łowiczem. Jego druga edycja w Szadku przybrała różne barwy lokalnego folkloru i formę prezentacji sołectw, firm i przedsiębiorstw. Podczas imprezy starostowie dożynek przekazali chleb wypieczony z mąki z tegorocznych plonów gospodarzom gminy: Burmistrzowi Arturowi Ławniczakowi i Przewodniczącej Rady Genowefie Galewskiej.
Podczas imprezy można było degustować regionalne produkty ziemi łódzkiej, podziwiać rękodzieła i sztukę ludową, a także zapoznać się z zastosowaniem innowacyjnych technologii w sektorze rolnictwa. Nie zabrakło oczywiście pięknych wieńców dożynkowych oraz atrakcji towarzyszących. Na scenie można było oglądać występy różnych kapel i zespołów, natomiast gwiazdami wieczoru byli Halina Frąckowiak i zespół Kombi.
Na przygotowanym stoisku Kierownik biura Zarządu Maria Kubiak udzielała informacji na temat działalności naszego Związku. Odwiedzający otrzymywali ulotki informacyjne oraz materiały promocyjne naszej organizacji. Stoisko zostało zorganizowane w taki sposób, aby łącznie zaprezentować pracę naszego Związku oraz działalność naszego przedstawiciela w łódzkim regionie.
{mosimage} {mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}
Przewodniczący Zarządu Województwa Łódzkiego Adam Michaś zaprezentował swoje gospodarstwo rybackie o powierzchni 150 ha stawów, gdzie prowadzi ekologiczną hodowlę ryb takich gatunków jak: amury, karpie, jesiotry, szczupaki i inne. Ryby można było podziwiać w wystawionym 600-litrowym akwarium, które przyciągało uwagę zwiedzających. Co więcej, na przygotowanym stoisku można było skosztować smażonych ryb z jego hodowli.
Impreza w Szadku była doskonałą okazją do wspólnej zabawy, wymiany doświadczeń oraz degustacji produktów regionalnych, a także bliższemu zapoznaniu z działalnością Związku.