- STUDIA podyplomowe „Rolnictwo i ekonomika gospodarstw rolnych” w IERiGŻ-PIB
- Aktualności
- O organizacji
- Projekty/współpraca
- Pasje młodych rolników
- Polskie zboża od gór aż do morza – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
- Warzywa i owoce dają super moce – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
- Z wieprzowiną za pan brat – 2024 – Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
- Galeria zdjęć
- Kontakt
Ceny jaj w UE w pierwszym kwartale 2017 roku
Analiza cen jaj na rynku unijnym, wskazuje na polepszającą się od drugiej połowy ubiegłego roku sytuację ekonomiczną europejskich producentów jaj. Średnia tygodniowa cena jaj w UE na początku kwietnia 2017 r. (13 tydz. roku) była najwyższa od października 2016 r., tj. na poziomie 130,18 EUR/100 kg. W skali roku jest to wzrost o 10,2%.
Przypominamy, że w październiku poprzedniego roku, średnia tygodniowa cena jaj klasy A uzyskiwana w zakładach pakowania była na poziomie 110-111 EUR/100 kg.
Sytuacja w UE zaczęła się poprawiać jesienią ubiegłego roku, a postępujący wzrost cen obserwowany był do końca 2016 roku (poziom około 129 EUR/100 kg). Od początku stycznia ceny jaj zaczęły się obniżać, a tendencja ta trwała do końca pierwszej połowy lutego (poziom 119 EUR/100 kg). Od tego czasu obserwujemy systematyczny wzrost cen na rynku wspólnotowym – od połowy lutego średnia unijna cena wzrosła o blisko 9%.
Jednak dane prezentowane przez Komisję Europejską dla poszczególnych krajów członkowskich wskazują na znaczne wahania cenowe i niekoniecznie odzwierciedlają faktyczną sytuację na tych rynkach. Przykładowo, najniższą średnią cenę jaj w 13 tyg. tego roku zarejestrowano dla Wlk. Brytanii (107,25 EUR/100 kg), a najwyższą dla Szwecji (203,33 EUR/100 kg).
Źródło: www.ppr.pl